Babypaabudget.dk

Ferie i Marrakech med børn

7 dage og 1001 nat i Marrakech – med børn

Hvis jeg var sådan én, der bestemte alt over alle, rejste hele familien tilbage til Marrakech. I aften. I en hel måned. For den by er intet mindre end magisk!

Men sådan én er jeg desværre ikke (omend familiens yngste mener det modsatte). I stedet vil jeg fortabe mig i de mange minder og ditto billeder fra vores seneste rejse, mens jeg iler afsted med mine bedste tips til en billig ferie i Marrakech.

 

Direkte fly til Marrakech for ca. 1300 kr. pr. person t/r

At Marrakech er et eventyrligt mekka for børn, må især tilskrives souk’ens farverige mystik og Djemaa el Fna pladsens fortryllende stemning. De lokale er venlige og hjælpsomme, og klimaet er ovenud behageligt i lavsæsonen.

En anden ikke uvæsentlig faktor er den korte flyvetur. Ca. 4 timer og 30 minutter tager det med direkte fly fra København til Marrakech. Flyselskabet Norwegian har flere ugentlige afgange i lavsæsonen (november-april), og i højsæsonen (maj-oktober) er der én ugentlig afgang. Den billigste billet pr. voksen koster omtrent 1300 kr. tur/retur. Find de billigste flybilletter her

Lufthavnen ligger godt og vel 15 minutters kørsel fra byens centrum, og det er billigt at komme dertil – uanset om du påstiger en bus eller hyrer en taxi (se nederst i indlægget, hvordan du billigst kommer ind til byen).

 

Riad, telt eller hotel?

Riads

Ligeså hektisk Marrakech’ gader, pladser og veje er, mindst ligeså fredfyldte er byens Riad’er. Og dem er der flere end 5000 af, har jeg ladet mig fortælle.

De fleste riads ligger bag høje mure i små gyder. Marokkanske riads består typisk af 2 eller flere etager, der omringer smukke mosaikbeklædte atriumgårde med fontæner, springvand, bassiner eller pools. Øverst troner fantastiske tagterasser, hvor man kan henslænge sig i lave loungemøbler og bløde kelimpuder. Eller finde skygge under planter og parasoller. Bohemestilen dominerer værelsernes indretning. Overalt er der tykke berbertæpper, håndvævede sengetæpper, messinglamper i loftet og fine bakkeborde i slidt metal med duftende blomster, røgelse og poetisk nips.

Ikke alle Riads er egnede til børn, hvilket især skyldes størrelsen af værelserne, og den ikke så børnevenlige byggestil. Men langt de fleste er, og jeg kan især anbefale:

Riad Ailen ligger i en fredelig del af Medina’en. Det koster blot 305 kr. for to voksne og to børn at overnatte i denne riad. Morgenmad er inklusiv.

Dar Marhaba ligger centralt i Medina’en ca. 400 meter fra Jemaa el Fna. En overnatning med morgenmad for to voksne og to børn koster 335 kr.

Dar Malak har store familieværelser i traditionel marokkansk stil. To voksne og to børn kan bo dér for 514 kr. pr. nat med morgenmad.

 

Telt

Tættere på Aladin’s Hule kommer man næppe! Overnat med dine børn i et luksustelt tæt på naturen, og langt væk fra centrums virvar.

Les Jardins D’issil  ligger ca. 30 minutter fra lufthavnen, og omtrent samme afstand til Ourika-dalen. En overnatning i telt koster 456 kr. for to voksne og to børn inklusiv morgenmad.

La Ferme Berbere finder du under 10 kilometer fra Djemaa El Fna. Her koster en nat for to voksne og to børn i telt 595 kr. inklusiv morgenmad.

Airbnb.com tilbyder også indkvartering i telt-form. Her kan fire personer overnatte for 371 kr. pr. nat (uden morgenmad).

 

Hotel

Skal I feriere i Marrakech i flere dage, kan jeg anbefale at prøve forskellige overnatningssteder. På vores seneste ferie boede vi to dage i en Riad i Medina’en, og sluttede med 5 dage på et hotel i udkanten af byen. En perfekt kombination af byliv og afslapning.

Jo længere du kommer væk fra byen, des bedre og billigere er hotellerne. De fleste hoteller har i øvrigt gratis eller næsten gratis shuttle-taxier til og fra byens kerne.

Nedenfor finder du skønne og billige hoteller, der ligger i den børnevenlige kategori:

Palais Ghiat ligger et godt stykke væk fra byen, men til gengæld er det billigt (og virkelig godt). For bare 382 kr. pr. dag kan to børn og to voksne bo der inklusiv morgenmad.

Le Vizir Center Park & Resort er fabelagtig med børn – ikke mindst på grund af udendørs faciliteterne, der blandt andet tæller et vandland og en stor legeplads. Det koster 731 kr. for 2 voksne og 2 børn pr. nat inklusiv morgenmad.

Amani Hotel Apart har store rummelige værelser, udstyret med blandt andet et te-køkken (fantastisk, når man rejser med børn). Det ligger i området Hivernage – tæt på centrum – og koster 499 kr. for 4 personer pr. nat med morgenmad.

Bemærk, at alle hotelpriser ændrer sig fra dag til dag. Hold derfor øje med de gode tilbud. Det kan i øvrigt godt betale sig at oprette en gratis brugerprofil på Booking.com, så får man tit værelserne til de bedste priser.

 

Børnevenlige restauranter/cafeer i Marrakech

Café des Epics

Børn er velkomne på stort set alle restauranter og caféer i Marrakech. Så når jeg skriver børnevenlige, er dette med afsæt i menuen, priserne og indretningen.

Vi holdt rigtig mange pauser på små cafeer inde i Medina’en. Mestendels for at hvile ben og hoveder, og slukke tørsten med friskpresset juice og myntete serveret i små sølvkander:

Café Kif Kif har den dejligste terrasse, og et yderst venligt personale. Her drak vi masser af sodavand, myntete, juice og kaffe. Eftersigende laver de også fremragende tagine (Marokkos signaturret, serveret i et kegleformet lerfad af samme navn), så det prøver næste gang!

Café des Epices ligger på den hyggelige Place des Épices midt i souk’en. På cafeens tagterasse har man det bedste udsyn til pladsen, som efter min mening, er ét af de hyggeligste steder i hele byen. Jeg har ladet mig fortælle, at maden ikke er noget særligt dér. Men det er betjeningen, og mine drenge har også godkendt isen.

Café des Nomads  er bestemt værd at besøge. Cafeen er smagfuldt indrettet, og udsigten er formidabel. Maden lever ikke helt op til priserne, så jeg anbefaler, at I nøjes med at nyde noget koldt at drikke på byens bedste udkigspost.

 

Andre gange gik vi ombord i det marokkanske køkken:

Restaurant La Famille er et charmerende og fredfyldt sted midt i den travle Medina. I den hyggelige frodige have kan man nyde en virkelig lækker frokost eller aftensmad, som tilberedes i det åbne køkken. En hovedret her koster ca. 55 kr. og 25 kr. for dessert.

Atay Café  har et varieret og godt menu-kort, som ligger i den billigere ende. En sandwich koster 30 kr., og bør suppleres med lækker friskpresset juice, der koster ca. 13 kr. Cafeen har hele tre terasser, hvorfra udsigten er formidabel.

Café Amal er et oplagt sted at spise, hvis I befinder jer i det nye område Gueliz. Betjeningen er virkelig sympatisk, og maden er fremragende. Og billig! En hovedret koster ca. 32 kr. Bemærk, at cafeen lukker kl. 15.30.Djemaa El Fna fra morgen til aften

La Place Marrakech

Ligeså mange måder, dén plads kan staves på (og ligeså svær den er at udtale), ligeså vanskelig er den at undgå. Og det skal man heller ikke! Djemaa El Fna er byens nerve, og hjertet i Medina’en.

Allerede når byens minaret kalder til morgenbøn, vågner Djemaa El Fna, der i folkemunde kaldes for La Place. Om dagen er det en stor åben plads, hvor akrobater, musikanter og gadehandlere stimer sammen for at underholde, sælge og optræde. Her er små salgsboder, hvor du kan købe alskens juice, morrokansk arganolie, honning og flere lokale specialiteter. Nogle boder tilbyder at dekorere dine hænder med Henna-maling, andre vil pudse dine sko, og atter andre sælger gekkoer og gebisser. Slangetæmmere i snesevis spiller om kap på fløjter, og mænd står med aber, som i dagens anledning er iført både halslænke og strutskørte (en mindre charmerende side af Marrakech, hvis du spørger mig).

Om aftenen forvandles pladsen til en kæmpe samling af duftende madboder, hvor du kan få stillet din sult for meget få penge. Du kan stadig beundre de modige akrobater, eller lytte til de traditionsrige historiefortællere, omend det hele foregår på arabisk. Vandsælgerne i deres farverige kostumer blander sig i menneskemængden, mens tryllekunstnere imponerer for en lille skilling.

Dén plads syder af leben, uanset tidpunkt. Og jeg elsker det!

 

Shoppetur i Souk’en

…er et must. Det er en herlig jungle af snørklede stenbelagte gyder, og vi brugte timevis på at handle, beundre og fare vild. Alt kan købes her, og alle priser er til forhandling.

Vi havde til formålet tjekket en stor tom kuffert ind, som naturligvis ikke skulle forblive tom. Hurtigt fandt vi det lækreste Ben Qurain tæppe i uld, bløde kelimpudebetræk, gule hjemmesko med spidse snuder og den pæneste lampe i messing. Og alt mulig andet, der med magt akkurat kunne klemmes ned i kufferten.

Som udgangspunkt forlanger sælgerne en så høj sum for deres varer, at det er oplagt at prutte om prisen. Og det blev der. Jeg finder det normalt ubekvemt at prutte om priser, men i Marrakech er det obligatorisk: Du ved, at de forlanger en for høj pris, og de ved, at du ved det. Jeg har i øvrigt hørt, at man i reglen skal forsøge at halvere sælgerens start-pris. Kan man det, har både du og sælger garanteret gjort en god handel.

 

De bedste parker for- og med børn

Marrakech med børn

Legepladserne i Marrakech glimter ved deres fravær. Frasagt dén på hotellet, så jeg ikke en eneste. Men til gengæld er der masser af haver, parker og paladser, hvor børn kan boltre sig (nedenstående er blot tre ud af mange):

Jardin Majorelle er den skønneste lille oase, fyldt spændende planter, flotte farver og fine kaktusser. Den er grundlagt af den franske maler Jacques Majorelle, og senere overtaget af modekongen Yves Saint Laurent. Entré 100 MAD pr. voksen. Børn betaler ikke noget.

Jardin el Harti ligger i det nye område Guilez. Vi fik denne park anbefalet af en anden børnefamilie, men nåede desværre ikke derud. Eftersigende er den perfekt at gæste med børn, og der er endda en legeplads. Gratis entré.

Cyber Park i nærheden af Koutoubia Paladset, er en stor eksotisk park med masser af frugttræer, skygge og bænke. Og gratis Wi-Fi overalt! Parken ligger tæt på Djemaa El Fna, og er derfor et oplagt sted at holde en pause.

 

På tur i Atlasbjergene

Vi kunne, som skrevet, bruge timevis – og dagevis – på at udforske Marrakech. Både i det nye område Guilez, og i særdelshed i den gamle bydel bag de lyserøde mure, er der oplevelser nok til et helt liv. Men en tur i de omkringliggende Atlas-bjerge er et herligt anbefalelsesværdigt afbræk fra den sprudlende bymidte.

Mange bureauer arrangerer bjergture af halve og hele dages varighed, men du kan sagtens, ligesom vi gjorde, tage dertil på egen hånd:

Vi prajede en taxi fra Djermaa El-Fna til den nærliggende Ourika-dal. Prisen aftalte vi på forhånd med chaufføren, hvilket beløb sig til 500 MAD (ca. 335 kroner).

Ourika-dalen er en frodig skønhed, som ligger ca. halvanden times kørsel fra Marrakech. Vejen dertil er storslået, og det er bestemt værd at holde pause i én af bjergenes mange berber landsbyer. Her kan man nyde traditionel marrokansk mad langs floden, besøge de lokales værksteder, hilse på en dromedar og shoppe i de mange landbutikker. Priserne er i øvrigt noget lavere i de mindre byer, sammenlignet med priserne inde i souk’en. Årsagen er, ifølge taxichaufføren, at byerne udenfor Marrakech, er fritaget for moms.

 

Anden økonomisk bonus-info

Valuta

I Marokko hedder valutaen Dirham (100 Dirham svarer til ca. 67 danske kroner). Marokkanske Dirham er en lukket valuta, og det er således ikke muligt at veksle penge hjemmefra. Men i byen findes en del hæveautomater og vekselkontorer, og du kan sagtens betale med euros på hoteller, i taxier, på restauranter etc.

Du får selvfølgelig mest for dine penge, hvis du veksler dine euros til den lokale valuta. Men lad være med at veksle i lufthavnen i Marrakech, for her er kursen lav og gebyret højt. Gør det i stedet for på Hotel Ali’s vekselkontor, der ligger på Djemaa el Fna pladsen (overfor hestevognenes holdeplads). Her får du byens bedste kurs og ingen vekselgebyr (eneste minus er, at køen til tider kan være lang).

 

Lokal traditionelt Hammam 

Skønt jeg desværre ikke selv nåede et marokkansk spabad, de såkaldte Hammam, har jeg fået et tip, som jeg vil dele med jer. Overalt i Marrakech kan du besøge luksuriøse spabade, som tilbyder alskens behandlinger med damp, olier, sæber og massage. Det skulle eftersigende være en fantastisk oplevelse, men også en pebret en af slagsen. En behandling med det hele kan snildt løbe op i 500 kr.

Et godt og billigt alternativ er at lægge vejen forbi de lokale arabiske bade. Her slipper du med at betale ca. 10 kroner i entré, som giver dig adgang til spabadet. Du kan tilkøbe diverse behandlinger af stedets ansatte, og eksempelvis koster en fuld bodyscrub mellem 15-30 kroner.

Vogue og Lonelyplanet har skrevet lidt om Marrakech’ lokale bade her og her.

 

Transport til, fra og i byen

Flyet fra København lander ved 11-tiden om formiddagen, og med mindre du har læssevis af bagage, barnevogne og trætte børn, kan jeg anbefale at tage bus nr. 19 fra lufthavnen. Den kører ca. hver 20. minut, og er aldrig overfyldt. Med bussen tager det 25 minutter at komme ind til Djemaa El-Fna, og det koster 50 MAD (33 kroner) for en åben returbillet.

Hvis du skal til en riad, der ligger langt fra Djemaa El Fna, kan det bedst betale sig at tage en taxi hele vejen fra lufthavnen. Men igen: bliv enig med chaufføren om en pris, der ikke må overstige 130 MAD ( 87 kroner), uanset, hvor du skal hen i Medina’en.

Taxierne, der holder i lufthavnen er underlagt en bestemt tarif, hvorimod de mange taxier, der holder uden for lufthavnens parkeringsplads, er fritaget for denne. Dette betyder, at du her kan forhandle dig til en billigere tur til centrum – typisk mellem 60-70 MAD (40-45 kroner).

Inde i byen vandrede vi til og fra næsten alt, og påmønstrede kun sjældent en hyrevogn. Vi lod os fortælle, at taxierne derinde kan køre med taximeter (som man skal bede dem aktivere), og priserne er eftersignende absurd lave.

 

Indlægget indeholder affiliatelinks

Kommentarer
14 kommentarer til “7 dage og 1001 nat i Marrakech – med børn”
 1. Karen M. siger:

  Dejligt indlæg…vi rejser derned til påske, så det her indlæg er spot on.
  Godt nytår til dig også!

 2. Rie C. Jensen siger:

  Tak for de mange gode råd. Byen er højt på vores rejseliste!

 3. Marianne siger:

  Hvad koster tæpperne i forhold til Danmark?

  • Hej Marianne.

   Ca. en fjerdedel i forhold til Danmark, vil jeg tro. Nogengange endnu mindre 🙂 Vi købte et tæppe til 1000 kr, som jeg har set herhjemme til knap 8000 kr.

   Bedste hilsener fra
   Helle/Baby På Budget

 4. Elinors mor siger:

  Perfekt guide <3 Vi tager derned i marts og skal helt klart shoppe og dase i byens parker…

 5. Hanne siger:

  Tak for en fortryllende fortælling om Marrakech og en flott blog 🙂 Det er inspirerende, og informativt for oss med børn. Vi skal definitivt til Marrakech efter jeg læste det her 🙂

 6. Iben H. siger:

  Simpelthen en fremragende fortælling. Rejsen er bestilt og alle dine anbefalinger skal prøves (hvis vi når det) 🙂

 7. Siri siger:

  Så kan jeg også tilslutte mig holdet som tager til Marrakech. Vi skal bo både inde i byen, som du anbefaler, og så prøver vi også at sove i telt. Vi glæder os til september – tak for din blog 🙂

 8. Mette siger:

  Tak for super guide. Hvad hed det hotel i boede på, hvor der var en legeplads?
  Mvh Mette

Tilføj en kommentar